Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Povijest pomorstva / Re: Kliper
« Last post by Strici on Yesterday at 10:26:35 PM »

 Izgrađen je u Glasgowu 1875. godine pod imenom "Blairgowrie", a prvi put je jedrio od Engleske do Australije s putnicima. Imao je 1646 BRT, dugačak 76,8 m, širok 11,6 m i visok 6,8 m, s 17 članova posade.
 Lijepih i vitkih  linija, a na Jadranu je smatran „kraljicom“ lošinjskih jedrenjaka zbog svojih dvanaest prekrasnih snježnih bijelih jedara.
 Donji jarboli izrađeni su od željeza, a nastavci su bili drveni. Pod povoljnim vjetrovima, postizao je i do 16 čvorova.
Paluba je bila od američke tikovine, dok su zidovi udobnog brodskog salona bili prekriveni mahagonijanim oblogama. Njegov središnji dio ispod palube imao je spremište za 10 tona pitke vode, koja se koristila (u normalnim uvjetima) u neograničenim količinama.1902. godine Lošinjski kapetan Franjo Leva i 85 drugih suvlasnika kupili su brod od engleskih vlasnika, a od 1907 godine, je prodan u Genovu, u vlasništvu je kapetana Klodoveo Budinića iz Velog Lošinja, da bi 1910 g. bio rashodovan.
Prvi lokalni kapetan koji je zapovijedao „Contesom Hildom“ bio je Aldebrand Petrina , a nakon smrti u Iquiqueu 1906. godine naslijedio ga je kapetan Ivan Volarić iz Vrbnika. Od 1908. do njezina rashodovanja kapetan je bio Branko Širola.
          Na ovom je brodu kapetan Petrina pokazao svoje iznimne pomorske vještine. Na posljednjem putovanju u Čileu 1906., neposredno prije njegove smrti, postavio je rekord jedrio je od Trsta oko  Rta Dobre Nade u Čileansku luku Taltal u samo 94 dana (preko 19.000 nautičkih milja). U to je vrijeme bio je to najbrže putovanje ikad napravljeno jednim jedrenjom od jedne Jadranskih luke do Čilea.
        1910. brod je jedrio svoj zadnji vijađ za Genovu prevozeči ugljen. Kapetan Širola se nažalost oprostio od broda koji je bio posljednji lošinjski prekomorski jedrenjak.
2
Povijest pomorstva / Re: Kliper
« Last post by Strici on Yesterday at 09:57:09 PM »
Ali evo "Kontese" prije nego se je "preudala", da tako kažem pod djevojačkim imenom.
Nije kliper, ali to da je vlasnik htio bi se dalo "preurediti" :icon_scratch:

3
Povijest pomorstva / Re: Kliper
« Last post by Strici on Yesterday at 08:18:31 PM »
Cutty Sark je svakako najpoznatiji kliper,  ponajviše zahvaljujući tome što Englezi drže do svoje pomorske baštine malo više nego neke druge nacije. Međutim, ima jedan brod, koji je svojevremeno oborio rekord određene dionice na oceanu, i bio brži od razvikanog  Cutty Sarka. Neznam sad detalje ali ako uhvatim vremena malo ću to dokumentirati.Radi se o brodu Contessa Hilda po kojem sam nazvao svoju barku. To je jedan od posljednjih Lošinjskih jedrenjaka duge plovidbe, a sagrađen je u drugoj polovici 19. stoljeća u škotskoj, da bi ga kao rabljenog kupili Lošinjani. Rashodovan je negdje u prvom desetljeću 20. stoljeća, a za svog vijeka je oborio nekoliko rekorda, no nažalost nije toliko poznat kao gore rečeni jedrenjak, čemu smo si ponajviše sami krivi.

Zahvaljujuči što čitaju naši "gosti", vidim i sam otvorim odavno zaboravljenu temu. Danas o "Kliperi"-ma.
I Jazo je napisao da je "Kontesa Nera" bila brža od "Kiti sarka".
Moja vječita filozofija je da jedrenjak jedri onako kako ga posada opslužuje, kapetan komandira, da ne duljim dalje. Jer svi su oni bili brzi i maritimni, iako mi je žao da Kontesa nije nigdje spominjana, mislim da je najbrže negdje doplovila, a to znači da je imala dobru i sposobnu posadu s dobrim kapetanom, a to bi značilo odnosno se podrazumijevalo da je posada, ili bar večina s Lošinja.
A Estan je skoro kao i uvijek jako lijepo objasnio to što ja sada probam, iako sam to isto već drugim riječima objašnjavao:

estan
Admiral
Re: Kliper
« Odgovori #7 : Svibanj 15, 2013, 09:12:05 »
Citat:
Na žalost taj rekord ne bilježi ni Pomorska enciklopedija HAZU-a, a trebala bi. Ipak, to što neki brod drži rekord ne mora značiti da je brži od nekog drugog, već da je iamao bolji vjetar i bolje odjedrio neku dionicu, što bi danas rekli bolje taktizirao. Već sam napisao da su najbrži bili Cutty Sark i Thermophyale, a najbrži su bili u međusobnim regatavanjima klipera, znači u istim uvjetima plovidbe u određenom trenutku. Ipak, ova dva broda ne drže puno rekorda za određene relacije. Ja bih dodao to, da su bili najbrži među engleskim kliperima jer James Baines ima zabilježenu brzinu od preko 21 čv. tijekom dva sata, ali danas nitko ne prizna te rezultate jer da nisu tadašnji brzinomjeri bili pouzdani, a možda se baš i ne vjeruje mjeriteljima.


Tako, mada svi znamo klipere, i ima slika koliko hoöeü, ali kad veä o kliperima, nabacite i koju sliku :angel4:
4
Tehnički savjeti / Re: Mali savjeti
« Last post by Damir s on Yesterday at 07:59:46 PM »
5
Općenito / Re: Malo neozbiljnosti molim...
« Last post by Strici on Yesterday at 07:17:24 PM »
Došla mlada žena pedijatru s malim bebačom.
"Gubi na težini doktore, prošle sedmice je izgubio 85 grama."
"Kako se hrani?"
"Sisa"
"Svucite gornji dio tijela, molim"
Skinula se, a doktor počeo opipavat grudi, masirati, trljati bradavice, pa onda i "posisao" jednu od bradavica. :angel9:
"Nije ni čudo da dijete gubi težinu, vi uopće nemate mlijeka."
"Naravno da nemam, to je dijete moje sestre... ali ipak mi je drago što sam došla"... :toothy9:

                 
6
Okom kamere / Re: Izlasci i zalasci na moru . . . pomalo kić ali...
« Last post by Leo on Yesterday at 06:54:12 PM »


7
Općenito / Re: Caffe uz more
« Last post by more on September 19, 2018, 10:19:16 PM »
Da, izvrsna je!
8
Brodski trup / Več objavljeno
« Last post by Strici on September 19, 2018, 10:16:46 PM »
Otvorena je tema, nitko i da zucne. A tema je odavno otvorena. Pa da bar bude nešto napisano, ja prenio šta je već napisano. Nije bog zna šta, nije jer izgleda malo nas ima, (odnosno nema nas) koji po tome znaju, odnosno hoće štogod napisati. Na forumu je ovdje odavno, pa kad moderatori to neče lijepo, ja kako mogu:

http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=744.10


  Dario
•   Admiral
•            
•   
•   Postova: 3121
•   Spol: 
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Vrste brodskih trupova
« : Ožujak 06, 2009, 14:50:08 »
•   Citat:
Danas se trupovi dijele u 3 osnovne vrste: deplasmanski, poludeplasmanski i gliserski

Deplasmanske trupove imaju jos uvijek vecinom jedrilice ( gledano u poprecnom smjeru podsjecaju na jaje), projektirane su za sporiju plovidbu i zbog vece istisnine covjek se osjeca sigurnim pri nemirnom moru

Poludeplasmanske trupove imaju vecina danasnjih plovila za razonodu gdje su se zadrzala dobra maritimna svojstva pri nemirnom moru i sporijoj plovidbi a opet moze i izglisirati ( uz potrebu vise snage nego je to slucaj kod glisera)

Glisersko korito imaju gliseri ( bas neocekivano     ), trup im naprijed prelazi iz V-oblika u skoro ravnu krmu radi sto veceg hidrodinamickog otpora
Gliseri sa skroz ravnim dnom su namijenjeni plovidbi po jezerima i mirnom moru, prednost je sto izglisiraju uz minimlanu snagu motora ali cim krenu valovi plovidba postane neudobna

 
  Evidentirano
  vragec32
•   Kontra-admiral
•          
•   
•   Postova: 1807
•   Spol: 
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #1 : Listopad 08, 2009, 08:14:02 »
•   Citat:
Možda je ovo trebao napraviti moderator:
Citat:
max brzina jedrilice sa deplasmanskim trupom ovisi o duljini njene vodne linije tj racuna se po formuli   v= 2.25*korijen(duzina vodne linije)    ako se dobro sjecam ovako napamet   

Citat:
v = R * sqrt ( LWL * 3.28)
gdje je R - koeficijent koji po nekim autorima iznosi 1.34 (1.25 za starije brodove), a po drugima čak 1.43, sqrt je drugi korjen, a LWL - duljina broda na vodenoj liniji.

Svojevremeno sam napravio jednu tablicu teoretskih brzina deplasm. brodova ovisno o njihovoj dužini (na vodenoj liniji):
http://sites.google.com/site/vragec32/pdf-files

Citat:
Dakle ako je netko  jedrilicom 10m isao 10KNT znaci da je glisirao?

Citat:
Između deplasmanskog moda i glisiranja postoji tzv. forsirajući mod kad je izraženo povećana krivulja otpora trupa. Brzina je nešto veća od deplasmanskog moda, ali otpor je toliko velik da se bolje isplati ganjati vmg umjesto brzine. Zato većina klasičnih deplasmanskih brodova se uvijek jedri drito u krmu kad ima vjetra.
Neki trupovi, npr. 49er nemaju forsirajućeg moda, tj. iz deplasmanskog direktno prelaze u glisirajući i u orcu i u krmu.
  Evidentirano
  pelig
•   Terco
•      
•   
•   Postova: 480
•   
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #2 : Listopad 08, 2009, 08:43:18 »
•   Citat:
Citat: Dario - Ožujak 06, 2009, 14:50:08
Danas se trupovi dijele u 3 osnovne vrste: deplasmanski, poludeplasmanski i gliserski....

Dobro, a u koju skupinu svrstavaš batanu?
  Evidentirano
  Dario
•   Admiral
•            
•   
•   Postova: 3121
•   Spol: 
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #3 : Listopad 08, 2009, 09:13:49 »
•   Citat:
to mi je dvojbeno kao i npr. veslacki čamac
  Evidentirano
  pelig
•   Terco
•      
•   
•   Postova: 480
•   
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #4 : Listopad 08, 2009, 09:20:45 »
•   Citat:
A batiel?
  Evidentirano
  jazavac
•   Admiral
•            
•   
•   Postova: 2837
•   Spol: 
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #5 : Listopad 08, 2009, 09:31:18 »
•   Citat:
Citat: pelig - Listopad 08, 2009, 08:43:18
Dobro, a u koju skupinu svrstavaš batanu?

Budući sam vidio drvenu batanu kako (kvazi)glisira sa jačim motorom ja bi ju skoro bacio među poludeplasmance  confused
  Evidentirano
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN
  pelig
•   Terco
•      
•   
•   Postova: 480
•   
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #6 : Listopad 08, 2009, 10:02:26 »
•   Citat:
Odlično! A kuda svrstavate gore spomenuti batiel i bragoc?
  Evidentirano
  Leo
•   Viceadmiral
•          
•   
•   Postova: 2268
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #7 : Listopad 08, 2009, 11:45:39 »
•   Citat:
Citat: Dario - Listopad 08, 2009, 09:13:49
to mi je dvojbeno kao i npr. veslacki čamac
Veslaćki čamac je specifičan zbog pogona (potrošivost da ne kažem umorivost    )
u svakom slučaju brzina osmerca (najbrži brod) na kratkim dionicama (staza je 2000m) je na granici ili nešto iznad kritične brzine.
Uzme li se u obzir da u biti brod ne ide konstantnom brzinom već u toku zaveslaja (provlačenje kroz vodu) ubrzava a u toku povratka za zahvat (veslo kroz zrak) usporava uz dodatnu negativnu pojavu pomicanja tereta (osmerac + kormilar cca 140 kg a pomični dio - veslaći cca 700 kg) neosporno je da, barem u prvih 500 metara nakon starta kad brod dobije brzinu u trenutku zaveslaja prelazi brzinu za glisiranje. Oblik trupa (poprečni presijek i tlocrtno) veslaćkog čamca je takav da stvori najmanji otpor a nije adekvatan za glisiranje - čisti deplasmanski trup.
Leo
  Evidentirano
  lovrop
•   Mornar
•    
•   
•   Postova: 70
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #8 : Listopad 08, 2009, 11:46:19 »
•   Citat:
Citat: Dario - Listopad 08, 2009, 09:13:49
to mi je dvojbeno kao i npr. veslacki čamac
zna li ko kolika je najveca brzina izmjerena kod osmeraca, prosjecno je 11.7 kn na 2000 m
  Evidentirano
  Leo
•   Viceadmiral
•          
•   
•   Postova: 2268
•   
o   
 
o   
 
o   
 
Re: Vrste brodskih trupova
« Odgovori #9 : Listopad 08, 2009, 11:58:49 »
•   Citat:
Citat: lovrop - Listopad 08, 2009, 11:46:19
zna li ko kolika je najveca brzina izmjerena kod osmeraca, prosjecno je 11.7 kn na 2000 m

u od 500 do 1000 m negdje oko 12,2 čvora
Leo
  Evidentirano
•   ODGOVOR
•   OBAVIJEST
•   NEPROČITANO
•   ISPIS
 Str: [1] 2   Gore
« natrag naprijed »
Skoči na:   


9
Jarboli / Re: Dimenzije rol genove za Elan 36
« Last post by dmeter on September 19, 2018, 09:14:21 PM »
Dakle, ako sam dobro skužio, po ovome luff je 15,08m, a foot je 5,96m?mislim da nije.
https://www.mauriprosailing.com/us/category/2-Elan-36.html
10
Jarboli / Re: Dimenzije rol genove za Elan 36
« Last post by Eventum on September 19, 2018, 09:47:12 AM »
Dakle, ako sam dobro skužio, po ovome luff je 15,08m, a foot je 5,96m?

Pages: [1] 2 3 ... 10